Skip to main content

Tudnivalók a német nyugdíj kasszába befizetett járulékról

Évek óta terjed egy "városi legendaként" ismert információ, miszerint a német nyugdíjbiztosítóhoz befizetett nyugdíj összege visszaigényelhető. EU-n belül erre nincs lehetőség- halljuk-, de mivel sokan keresnek meg ezzel a kérdéssel, felvettem a kapcsolatot a német nyugdíjbiztosítóval. Bizonyos esetekben mégis van lehetőség a visszatérítésre kérelmet beadni a Deutsche Rentenversicherung 2022.05.17-én kiadott tájékoztatója alapján. 


Azok a biztosítottak, akik a törvényes nyugdíjbiztosításból kiváltak, anélkül, hogy nyugdíjra jogosultak lennének, egyes esetekben kérelmet adhatnak be visszatérítésre a német nyugdíjbiztosításba befizetett összegre vonatkozóan. Ugyanez vonatozik az özvegyekre, ha az elhunyt hozzátartozójuk számára nem volt még elérhető nyugdíjjogosultság. 

Mikor jogosult valaki visszatérítésre? 
- Biztosítottak, akiknek nem kötelező a járulékfizetés vagy mentesülnek a német nyugdíjbiztosítás alól, ha nem érik el az általános minimális 5 éves várakozási időt, 24 hónappal a biztosításból való kikerülés után. 
- Biztosítottak, akik elérik a nyugdíjkorhatárt, de a nyugdíjhoz szükséges várakozási időt nem teljesítették, így nincs jogosultságuk öregségi nyugdíjra.
- Özvegyek, hátramaradott élettársak (bejegyezett, hivatalos élettársi kapcsolatra vonatkozik), árvák, ha az elhalálozás miatt az elhalt nem teljesítette az 5 éves minimál várakozási időt a nyugdíjra való jogosultsághoz. 

Mikor teljesül az általános várakozási idő?
Az általános várakozási idő teljesül, ha az 5 éves minimális biztosításiban töltött időt eléri a biztosított. Ide tartozik például a kötelező biztosításban eltöltött idő (Pflichtversicherung- munkavállalókra vonatkozik), gyermeknevelés időszaka. 

A német nyugdíjbiztosításból való kiválás után 24 hónappal lehet kérelmet díjvisszatérítésre beadni, ha időközben nem került vissza valaki a német nyugdíjbiztosításba, például munkaviszony kapcsán, de a vállalkozókra is ez vonatkozik. Ne keverjük össze a nyugdíjbiztosítást (Rentenversicherung) a betegbiztosítással (Krankenversicherung)!

Térítésre a biztosított által a kasszába befizetett összeg kerülhet. Vállalkozóként vagy önkéntes nyugdíjbiztosítás fizetése esetén a befizetett összeg fele kerül visszatérítésre.
Ha valaki pénzbeni támogatást vett fel a német nyugdíjbiztosítótól, csak az ez után befizetett összeg igényelhető vissza. Csak az 1990.06.30-i dátum után befizetett összeg téríthető. 
A visszatérített összeg, az addigi biztosítási időt kiváltja, azaz törli. A visszatérítésig meglévő várakozási, a biztosításban eltöltött idő többé nem lesz figyelembe vehető. 

Minden személynek, aki díjvisszatérítésre kíván kérelmet beadni, egyénileg vizsgálják meg az erre való jogosultságát. 
A fenti leírás tájékoztató jellegű, nem teljes. További információ a deutsche-rentenversicherung.de oldalon vagy ezen az oldalon található elérhetőségeken kérhető. 


Alexandra Nagy
Mobil: +49 (0) 162 178 5269
E-Mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


Fotó: © imago/Wilfried Rothermel