Segélycsomagról döntött a koalíció: rekord támogatás a válság miatt

A lámpa- koalíció egyszeri gyerek-bónuszról döntött, de energiaár-átalány, üzemanyagárak csökkentése, kedvezményes helyi közlekedés és egyéb segélyek szerepelnek a rekord összegű német segélycsomagban.

Az ukrajnai háború miatt a Németországban élők számára is jelentősen emelkedtek az energia- és üzemanyagárak. Ennek könnyítésére a lámpa-koalíció csütörtökön (2022.03.24) egy átfogó segélycsomagról döntött. Különös figyelmet fordítanak a családokra is, ők egyszeri kifizetésnek örülhetnek.

Kinderbonus

A családokat támogatva a koalíció kiegészítve a Kindergeld-et gyermekenként egyszeri 100 euró kifizetéséről döntött a Familienkasse-n keresztül. A bónusz, mint a korona-pandémia éveiben 2020-ban és 2021-ben a gyermekek után járó adómentes összeggel (Kinderfreibetrag) lesz elszámolva, ami azt jelenti- a jólkeresők viszont alig, vagy semmit nem profitálnak ebből a támogatásból.

Aki szociális támogatást kap, annak kiegészítésként 100 eurós támogatást adnak, a már korábban megszavazott 100 eurós támogatás mellé. Januártól egyébként az alaptámogatásokat az áremelésekre való tekintettel megfelelően emelni kellett volna- fogyasztóvédők bírálták ezt, mivel a segély nem elég azoknak az embereknek, akik amúgy is nehezen boldogulnak. A tervek szerint jövő évtől az alaptámogatás megítélésénél már figyelembe veszik ezeket a változásokat. 

További támogatások, könnyítések

Mindemellett minden személyi jövedelemadót fizető munkavállaló egyszeri 300 eurós energiaár-átalányt kap a munkáltatóján keresztül fizetés kiegészítésként. Ezek azonban adóköteles juttatások. Egyéni vállalkozók esetében a jövedelemadó-előleget 300 euróval kell csökkenteni a munkavállalókhoz képest. A nyugdíjasok azonban nem részesülnek ebből az energia-átalányösszegből.

Az üzemanyagárak csökkentése érdekében az energiaadót három hónapra az európai átlag minimumra csökkentik. A benzin árát így literenként 30, míg a gázolajét 14 centtel kell csökkenteni.

A koalíció ezenkívül kedvezményes tömegközlekedési (ÖPNV) bérletet tervez, 90 napra havi 9 eurós jegyet vezetne be a helyi tömegközlekedési eszközökre országosan. A tartományoknak viszont ennek érdekében financiális segítséget kell kapniuk.  

A kormány segélycsomagjának tervei rekord összegre rúgnak, 14-16 milliárd euró közötti összegről lehet szó, ennek végösszege az üzemanyag-fogyasztástól is függ majd.


forrás: Frankfurter Rundschau, n-tv.de
fotó: Westend61 / Ezequiel Giménez