Mikor jön a 9 eurós bérlet?

Mivel a magas energiaárak a tömegközlekedésre is lecsapódnak, ez mindenkinek extra pénzbe kerül. A korábban a lámpa-koalíció által megszavazott rekord összegű segélycsomag az olcsó tömegközlekedési bérletet is tartalmazza. Ez hamarosan bevezetésre kerülhet.A segélycsomagban (Entlastungspaket 2022) szereplő kedvezményes jegyárakat a tervek szerint májustól vezethetik be a helyi tömegközlekedési eszközökön. A legtöbb tartomány a visszajelzések alapján ezt az időpontot tudná tartani. A kormány ezzel a döntéssel tehetmentesíteni szeretné az embereket, először 3 hónapra:

- a kedvezményes jegyeket kizárólag online lehet majd megvásárolni, az adminisztrációs köröket rövidítve,
- azok az utasok, akik már ABO előfizetők, ők is profitálnak majd az olcsó bérletekből, 
- a már meglévő ABO bérletek nem kerülnek meghosszabbításra, vagy visszatérítik ennek összegét,
- a 9 eurós bérletek azokra a területekre lesznek érvényesek, amelyekre a többi havibérlet is érvényes. 

A közlekedési miniszter Volker Wissing (FDP) május elsejei határidőt nem tartja reális határidőnek. A közlekedési ágazat szövetsége elképzelhetőnek tartja, hogy májusban sikerül bevezetni az új kedvezményes helyi bérleteket, de ahogy mondják, megpróbálnak a lehető leghamarabb átállni. 

A szakma azonban azt is megjegyezte, hogy a 9 eurós jegy jelentős veszteséget is hoz majd számunkra.  A 9 eurós bérlet az  elkövetkező három hónapban, minden hónapban, túlzott mértékű pluszköltség, tehát ez bevételkiesés jelent. Az egyszeri menetjegyeket gyakorlatilag nem fogják megvásárolni az emberek, hiszen a 9 eurós bérlet teljesen kannibalizálja ezt a jegytípust - jelezte a VDV vezérigazgatója Oliver Wolf a Maike Schaefernek, zöldek képviselőjének írt levelében, idézi a március 25-i levelet a német Handelsblatt.

forrás:merkur.de
fotó: greencity.de