Skip to main content

Fontos változás a Minijob bérezésben

Az új szabályozás szerint október 1-től emelkedik a minijobosok havi kereseti határa. Ennek kapcsán mind a munkadók, mind a munkavállalók számára vannak változások és tisztázandó kérdések.


2022. október 1-én lépett életbe az új Minijob keresetre vonatkozó szabály, e szerint havi 520 euró az alacsony jövedelmű összeghatár (geringfügige Beschäftigung). A Minijobbal kereshető összeg a minimálbér korrigálása kapcsán került korrekcióra, ez utóbbi 2022. október 1-én 12 euróra emelkedett óránként. 

Ha a foglalkoztatás október 1-e előtt kezdődött, akkor a munkaadóknak továbbra is az évi 5400 eurós kereseti határt kell figyelembe venniük (12x 450 euró).

A minimunkásokat azonban a minimálbér is megilleti. A munkáltatóknak tehát módosítaniuk kell az órabért, ha az eddig a 2022. október 1-jétől érvényes 12 eurós minimálbér alatt volt, de a fizetés mértéke a munkaügyi vagy kollektív szerződéstől is függ.

Ha esetleg egy hónapban a munkavállaló túllépi az 520 eurós határt nem okoz gondot, ha egyéb hónapokban ennél alacsonyabb keresete volt. Az évi 6420 eurós összeghatárt nem léphető át Minijob esetében a kereset, de október 1-e előtti munkaviszony esetén ezévben még az 5400 eurós összeghatár a mérvadó.


forrás: Deutsche Rentenversicherung
fotó: GQ/ Getty Images