Április 7-én dönt a kormány a kötelező Covid oltásról

A német parlament a kötelező oltásról fog szavazni 2022. április 7-én, csütörtökön. A Bundestag képviselői mintegy 70 perces vita után dönthetnek a kötelező covid-védőoltás témakörében benyújtott különböző kezdeményezésekről.

A különböző képviselőcsoportok képviselői törvényjavaslatot nyújtottak be az általános védőoltás 18 éves kor felett történő bevezetéséről. A képviselők első lépésként javasolják az oltási kampány jelentős kiterjesztését, minden felnőtthöz való eljutást, illetve az egészségbiztosítók oszlopos részvételét a tájékoztatásban, tanácsadásban.

Javaslat 50 éves kortól a kötelező Covid-védőoltásra és kötelező tanácsadás

Egy további tervezet az 50 év felettieknél is kötelezővé tenné az oltást. A korábbi tapasztalatok szerint az egészségügyi ellátórendszer túlterheltsége elsősorban az 50 év felettiek súlyos Covid-19-megbetegedésének volt betudható. A törvényjavaslat szerint ennél a csoportnál könnyebben igazolható az életkorhoz kötött oltási kötelezettség.

A képviselők egy többlépcsős megközelítést szorgalmaznak. Ennek megfelelően első lépésben minden felnőtthöz el kell jutnia az információknak, a betegbiztosító pénztáraknak tájékoztatnia kell az embereket az oltási lehetőségekről és átfogó tanácsadást kell nyújtaniuk.

2022. szeptember 15-ig minden 18. életévüket betöltött személynek rendelkeznie kell igazolással az oltásról vagy a fertőzésen való átesésről, vagy arról, hogy orvosi tanácsadáson vett részt- áll a tervezetben. 

Kezdeményezés az általános oltási kötelezettség ellen

Wolfgang Kubicki és pártja (FDP)  képviselői kérelmet (20/680) nyújtottak be az általános oltási kötelezettség ellen. A javaslat célja a lakosság kötelező oltási hajlandóságának növelése. Nem az oltást utasítja el, hanem a lakosság körében növelné az oltási kedvet és az oltás elfogadottságát.

A kérelmek az egészségügyi rendszer hosszú távú tehermentesítését célzó általános rendelkezések, de számos kérdés nem került még tisztázásra, például a korcsoportok kérdésében sem, ugyanígy nem egyértelmű a védőoltás védettséget adó időtartama, vagy a védettségi kör sem. Kíváncsian várjuk az eredményt!

forrás:bundestag.de